The Sargisson-Robbins Townhouse is a prominent, corner building in the heart of the historic district of Park Slope, Brooklyn. The house was reconfigured from a duplex apartment and 2 single floor apartments (3 family) with Dr’s office at the basement into a 4 story residence with an apartment (2 family) and a Dr’s office at the Garden Level.

Work to the exterior of the house included new windows and entry doors at the Garden and Parlor Levels, new iron gates to replace chain link fence and match existing, new iron balusters and rails at stoop, extensive brownstone repair, paint removal from exterior brick walls and repointing of all brick work.

Throughout the house existing trim and doors were removed, revised, stripped and reinstalled –often times in new locations. The house was entirely rewired electrically and a state of the art split-system AC system was installed. A new boiler was installed with new radiators throughout the house. In many locations AC ducts and new radiators were tucked behind existing woodwork that was removed and reinstalled after HVAC work was complete.

Work on the Parlor Level included new circulation created by the removal of a non-original stair and the opening of a structural wall to better connect the historic stair to the parlor level. Work on this level also included a larger kitchen that was created by removing several walls, new millwork was installed throughout, extensive stripping of historic woodwork, a new door and steel stair to access the rear garden and the installation of 4 large, salvaged historic pocket doors with trim to match existing.

Renovations on the 2nd Floor included extensive work to create new circulation through a central Music Room to access a large Playroom at the front of the building and a Library at the rear. New custom millwork on this level included storage in the Playroom, a Playroom work sink area, and a bar beside the Library.

The 3rd Floor was reconfigured to become a large Master Suite with a rear and front bedroom connected through a Master Bath and Closet Hall. Historic tile was removed and reinstalled with new plumbing and fixtures intact at the accessory bath on this level. A large laundry area on this level is accessed to the bedroom level above with a new laundry chute created in existing millwork located in the hall.

Renovations to the 4th Floor included new doors and trim, new wainscoting along perimeter walls, a new double sink bathroom and adjacent urinal room accessed through a swinging saloon door. Brick was exposed on the stair wall and the floors were sanded and sealed to create 3 bedrooms and a home office.

Custom doorknobs and knobs throughout the house were created by the client who is a sculptor –the images on each of the knobs indicates the function of the room or cabinet that it accesses.