The Clinton Hill Townhouse is an Italianate brownstone located in Brooklyn. Prior to renovation the house was a six-kitchen, single room occupancy (SRO) and in a state of disrepair. The only remaining historic details were the original wood staircase, several marble mantles, parquet oak floors, and a portion of the original plaster ceiling molding. The renovation required the relocation and design of new bathrooms, kitchens, and mechanical systems.  

On the parlor level a structural bearing wall was removed to create an open living, dining, and kitchen space. Windows were extended to the floor to create two doors to a new deck and stairs to the garden. The existing chimney in the dining room was adjusted to create a standing height firebox that houses a Tuscan grill for cooking in the winter. The master suite is located on the second floor and has a separate bathing area behind the bedroom. On the third floor is a home office, guest apartment, and laundry room. The top level has two guest bedrooms and a TV area under a large skylight. The original oak floors were repaired as required and then given new life with a dark brown dye.

 

Design Team

Elizabeth Roberts

 

The Result

A typical brownstone is imbued with humor and a respect for the everyday moments of family living.

Architecture | Interiors | Objects